Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/arbeidsongeschiktheid.nl/arbeidsongeschiktheidsverzekering.nl/public/fw/plugins/sidebar/news/view.laatstenieuws.class.php on line 11
AOV Contact/Veelgestelde AOV vragen - Veelgestelde vragen over ArbeidsOngeschiktheidsVerzekeringen (AOV's). AOV Nederland www.arbeidsongeschiktheidsverzekering.nl - Arbeidsongeschiktheidsverzekering.nl

Veelgestelde vragen

Bij deze veelgestelde vragen over arbeidsongeschiktheidsverzekeringen wordt de kern van het antwoord weergegeven. Voor een completere uitleg klikt u op de desbetreffende vraag.

 • Wat is een ArbeidsOngeschiktheidsVerzekering (AOV)?
 • Is een ArbeidsOngeschiktheidsVerzekering (AOV) zinvol voor mij?
 • Kan ik niet beter zelf sparen in plaats van mij te verzekeren?
 • Moet ik premie blijven betalen, ook als ik arbeidsongeschikt ben?
 • Is de premie van een ArbeidsOngeschiktheidsVerzekering (AOV) fiscaal aftrekbaar?
 • Hoeveel kan ik maximaal verzekeren?
 • Wat moet ik doen als ik minder ga verdienen?
 • Kan ik mijn verzekerd bedrag tussentijds verhogen / verlagen?
 • Heb ik zonder ArbeidsOngeschiktheidsVerzekering (AOV) recht op een uitkering bij arbeidsongeschiktheid?
 • Heeft de verzekeraar een acceptatieplicht?
 • Wat is het verschil tussen een verzekering via het UWV en via een verzekeraar?
 • Moet ik een medische keuring of bloedonderzoek zelf betalen?
 • Wat is de minimale verzekering die ik zou moeten hebben?
 • Hoe weet ik wat voor mij belangrijke keuzeaspecten zijn?
 • Ik heb een eigen bedrijf, maar ik werk ook in loondienst. Ben ik voldoende gedekt voor arbeidsongeschiktheid?
 • Hoe groot is de kans dat ik arbeidsongeschikt raak?
 • Wat kost een ArbeidsOngeschiktheidsVerzekering (AOV)?
 • Kan ik een lager verzekerd bedrag kiezen dan mijn inkomen?
 • Wat is een ArbeidsOngeschiktheidsVerzekering (AOV)?

  Als ondernemer bent u verantwoordelijk voor uw eigen inkomen. Voor ondernemers bestaat er geen sociaal vangnet ten tijde van ziekte of een ongeval. Indien u als ondernemer niet kan werken heeft u geen inkomen. Een ArbeidsOngeschiktheidsVerzekering (AOV) is een individuele inkomensverzekering die uitkeert wanneer iemand (tijdelijk of blijvend) niet meer volledig of gedeeltelijk kan werken als gevolg van een ziekte, ongeval of invaliditeit.

  Is een ArbeidsOngeschiktheidsVerzekering (AOV) zinvol voor mij?

  Het risico dat iemand een vorm van arbeidsongeschiktheid meemaakt in zijn leven is relatief hoog. Het is zinvol wanneer u niet wilt dat u het risico loopt alles wat u opbouwt kwijt te raken, zoals uw gezinsleven, uw financiële buffer, uw woning en uw inkomen.

  Kan ik niet beter zelf sparen in plaats van mij te verzekeren?

  Het risico op arbeidsongeschiktheid is altijd aanwezig, ook als u aan het sparen bent. Als u in de tussentijd niet arbeidsongeschikt raakt, dan kunt u wellicht een aardig bedrag sparen. U zult het risico echter nooit helemaal kunnen afdekken.

  Indien u voldoende middelen hebt om zelf een buffer op te bouwen, wordt dat zeker aangeraden. Door een langere wachttijd te kiezen (de tijd die u bij arbeidsongeschiktheid moet wachten voordat u een uitkering krijgt) kunt u hier de premie fors mee verlagen. Zo vangt u het eerste deel van uw eventuele arbeidsongeschiktheid op.

  Moet ik premie blijven betalen, ook als ik arbeidsongeschikt ben?

  Bij de meeste verzekeraars geldt een vrijstelling van premiebetaling wanneer u arbeidsongeschikt raakt. Eén van onze ArbeidsOngeschiktheidsVerzekering (AOV) adviseurs kan u hierin adviseren middels een gratis adviesgesprek.

  Is de premie van een ArbeidsOngeschiktheidsVerzekering (AOV) fiscaal aftrekbaar?

  Ja. U mag de premie van een ArbeidsOngeschiktheidsVerzekering (AOV) die periodiek uitkeert volledig aftrekken bij uw belastingaangifte. Een ongevallenverzekering die in een keer een vooraf afgesproken bedrag uitkeert valt hier niet onder, maar daar staat tegenover dat de uitkering zelf belastingvrij is gesteld.

  Hoeveel kan ik maximaal verzekeren?

  Bij een aov kunt u maximaal 80% van uw gemiddeld (bruto) inkomen verzekeren. Verzekeraars moeten zich houden aan de regels van de Autoriteit Financiële Markten (AFM) houden. Bij het UWV wordt een maximum van 75% gehanteerd.

  Wat moet ik doen als ik minder ga verdienen?

  Als u minder gaat verdienen, geef dit dan direct door aan de verzekeraar. Als u dit niet doet, dan betaalt u een te hoge premie. De verzekeraar moet zich namelijk aan de regels van de Autoriteit Financiële Markten (AFM) houden en mag daardoor bij arbeidsongeschiktheid niet meer dan 80% van uw werkelijke inkomen uitkeren.

  Kan ik mijn verzekerd bedrag tussentijds verhogen / verlagen?

  Ja, bij de meeste verzekeringen kunt u het verzekerde bedrag zowel verhogen als verlagen. U kunt echter niet meer dan 80% van wat u aan inkomen ontvangt als uitkering ontvangen. De meeste verzekeraars stellen een verhoging van 10% per jaar als maximum, zonder dat een extra medische keuring vereist wordt. Als u optierecht meeverzekerd, hoeft u geen medische verantwoording af te leggen bij het verhogen. Wanneer uw inkomen daalt, dan kunt u het verzekerde bedrag bij de meeste verzekeraars ook verlagen. Dit heeft als gevolg dat de premie daalt.

  Heb ik zonder ArbeidsOngeschiktheidsVerzekering (AOV) recht op een uitkering bij arbeidsongeschiktheid?

  Nee, in principe niet. U bent zelf verantwoordelijk voor uw inkomen bij arbeidsongeschiktheid. Wellicht bestaat er een mogelijkheid op een bijstandsuitkering, maar de voorwaarden hiervoor zijn streng. U mag bijvoorbeeld geen koopwoning bezitten, een eventuele partner mag geen inkomen hebben boven het sociaal minimum en u (en uw partner) mogen geen eigen vermogen hebben. De hoogte van de bijstand is momenteel € 630,- per maand.

  Heeft de verzekeraar een acceptatieplicht?

  Nee, een verzekeraar hoeft niet aan iedereen een ArbeidsOngeschiktheidsVerzekering (AOV) te verstrekken die daarom vraagt. Bij een verzekeringsmaatschappij is het zo dat u een gezondheidsverklaring in dient te vullen. Het kan zijn dat deze verklaring aanleiding geeft tot een medische keuring. Sommige verzekeraars hebben daarbij als eis dat vanaf een bepaalde leeftijd (meestal 45 jaar) en / of vanaf een bepaald verzekerd bedrag (meestal hoger dan € 50.000,-) een medische keuring en/of bloedonderzoek verplicht worden gesteld bij een aanvraag.

  De uitkomst van een dergelijk onderzoek kan aanleiding geven om een reguliere verzekering niet aan te bieden, of tegen een aangepaste premie.

  Wat is het verschil tussen een verzekering via het UWV en via een verzekeraar?

  Het grootste verschil is dat een verzekering via UWV alleen voor zelfstandigen is aan te vragen die minder dan 3 maanden geleden gestart zijn met hun bedrijf. Voorwaarde is dat diegene in het jaar voorafgaand aan de inschrijving wel verplicht verzekerd is geweest, bijvoorbeeld via een werkgever. Verder is een belangrijk verschil dat er geen medische keuring kan worden vereist; hier staat tegenover dat de premie vele malen hoger is dan bij een verzekering via een verzekeraar.

  Bekijk hier alle verschillen tussen de verzekeringen.

  Moet ik een medische keuring of bloedonderzoek zelf betalen?

  Nee. De verzekeraar betaalt de medische keuring voor u, omdat de uitkomst in het belang is van de verzekeraar.

  Wat is de minimale verzekering die ik zou moeten hebben als zelfstandig ondernemer?

  Het is aan te raden om minimaal een ongevallenverzekering aan te schaffen. Deze verzekering keert direct eenmalig een bedrag uit wanneer u arbeidsongeschikt raak als gevolg van een ongeval. Ongelukken gebeuren altijd onverwachts. Enerzijds raakt u financieel belast door een ongeval, omdat u onverwachts niet meer kunt werken; anderzijds kunnen de kosten die voortvloeien uit een ongeval (revalidatie, aanpassingen en ziekenhuiskosten) ook fors oplopen.

  Hoe weet ik wat voor mij belangrijke keuzeaspecten zijn?

  De keuzeaspecten van een ArbeidsOngeschiktheidsVerzekering (AOV) beïnvloeden de premie. Minder kritisch zijn resulteert vaak dus in een lagere premie. Tegelijkertijd wilt u wel dat de verzekering goed bij u past. De vraag wat u wel en niet meeverzekerd kunt u het best met één van onze ArbeidsOngeschiktheidsVerzekering (AOV) adviseurs bespreken in een kosteloos adviesgesprek. Zo kunt u direct zien hoe de premie verandert door de keuzes die u maakt.

  Ik heb een eigen bedrijf, maar ik werk ook in loondienst. Ben ik voldoende gedekt voor arbeidsongeschiktheid?

  Als u parttime in loondienst bent en uw werkt daarbij gedeeltelijk als zelfstandige, dan heeft u vaak niet genoeg aan de ArbeidsOngeschiktheidsVerzekering (AOV) die geregeld is door uw werkgever. Wanneer u als parttimer arbeidsongeschikt raakt kunt u alleen aanspraak maken op (maximaal) de uren die u als parttimer werkte. Deze uitkering is in veel gevallen niet voldoende voor het leven op de lange termijn. Daarom wordt altijd aanbevolen om vanaf de start van een onderneming direct een passende ArbeidsOngeschiktheidsVerzekering (AOV) af te sluiten om zo inkomensverlies tegen te gaan.

  Hoe groot is de kans dat ik arbeidsongeschikt raak?

  De kans dat een willekeurig persoon te maken krijgt met (een vorm) van arbeidsongeschiktheid is 1 op 7.

  Wat kost een ArbeidsOngeschiktheidsVerzekering (AOV)?

  De hoogte van de premie is door de keuzeaspecten te beïnvloeden. Het is mogelijk om uzelf te verzekeren voor minder dan € 10,- per maand.

  Kan ik een lager verzekerd bedrag kiezen dan mijn inkomen?

  Ja, dat kan. U kunt zichzelf met een ArbeidsOngeschiktheidsVerzekering (AOV) verzekeren voor een deel van uw inkomen.

  ArbeidsOngeschiktheidsVerzekering (AOV) premie berekenen en vergelijken

  Als zelfstandig ondernemer wilt u waar voor uw geld. Daar hoort een zo volledig mogelijke ArbeidsOngeschiktheidsVerzekering (AOV) bij tegen een betaalbare prijs. Er zijn tientallen verschillende ArbeidsOngeschiktheidsVerzekeringen (AOV’s) en voor elke situatie zijn de premie en voorwaarden weer anders. Met de ArbeidsOngeschiktheidsVerzekeringen (AOV) Premietool vergelijkt u alle ArbeidsOngeschiktheidsVerzekeringen (AOV’s) op de beste voorwaarden en de laagst mogelijke premie in een compleet overzicht.

  AOV PREMIE-TOOL

  Met deze premie vergelijkingstool vergelijkt u alle Arbeids­Ongeschiktheids­Verzekering (AOV) producten van alle maatschappijen en berekent u de Arbeids­Ongeschiktheids­Verzekering (AOV) premie voor uw persoonlijke situatie.

  Vul het onderstaande formulier in en u ontvangt de juiste Arbeids­Ongeschiktheids­Verzekering (AOV) premie en mogelijkheden voor uw situatie.

  Premie gegevens
  Staat uw beroep er niet bij? Kies dan voor anders.
  Maximaal 80% van uw huidige inkomen of van het te behalen inkomen.
  Verzekerde

  Vul uw gegevens in voor de uitslag van de vrijblijvende AOV premie berekening voor uw persoonlijke situatie.

  Indien er voor uw premie berekening nog aanvullende gegevens nodig zouden zijn, zodat er bijv. een nog scherpere premie kunnen aanbieden, kunnen wij u hierover berichten.

  Wanneer u tevreden bent met de premieberekening kunt u via ons ook de betreffende AOV aanvragen.

  Vragen?

  Heeft u hulp nodig of heeft u vragen? Wij zijn u graag van dienst.

  ma t/m vr van 09:00 tot 17:00

  Hoofdkantoor:
  Postbus 84033
  3009 CA Rotterdam

  KvK: 24264670
  AFM: 12007143